Slow Photography

Zoals elk jaar doe ik mee met onze lokale kunstroute De Verbeelding en dit keer heb ik gekozen om iets te maken met Slow Photography. Fotograferen op 120 rolfilm met een antieke camera, een Yashica 2 oogreflex… dat heeft tijd nodig. Om te beginnen heb ik boeketten gefotografeerd dus kon ik alleen fotograferen als ik er eentje in huis heb, niet altijd dus;-) Het fotograferen zelf is wat het slow photography maakt. In de camera zit geen lichtmeter dus je begint met lichtmeten en de camera instellen. Dan scherpstellen: ook met de hand. De film doordraaien en op het ontspanknopje drukken. Per boeket maak ik 2 of 3 opnames dus en er gaan 12 opnames op 1 film. Dus wachten tot de volgende keer dat ik weer bloemen in huis heb.

Wanneer de film vol is, duurt het ook nog even voordat ik de foto’s kan zien. Eerst de film laten ontwikkelen. Gelukkig kan dat nog altijd bij een groot warenhuis dat ook in ons dorp een filiaal heeft. Je moet er alleen wel even op wachten: 5 – 7 werkdagen. Dan kan ik eindelijk zien of de foto’s, die ik soms weken ervoor gemaakt heb, zijn gelukt. De ontwikkelde film scan ik in en verwijder ik eventuele stofjes. De prints kan ik gelukkig wel online bestellen en die zijn snel klaar. Het ligt er een beetje aan waar ik ze bestel. Soms kan ik ze dezelfde dag al ophalen.

Deze serie hing tijdens De Verbeelding in de Ontmoetingskerk, samen met wat portretfoto’s, dat dan weer wel.

En de camera waarmee ik deze foto’s heb gemaakt: mijn Yashica Mat, een erfstuk. Mijn babyfoto’s zijn er mee gemaakt en nu gebruik ik hem zelf af en toe voor vrij werk.

Analoge fotografie bestaat nog volop. Talloze (hobby-) fotografen werken op film. Instax camera’s zijn populair onder jongeren. Een aantal vaklabs maakt nog altijd handafdrukken vanaf film. Dus heb je nog een analoge camera liggen, ergens op zolder of achterin een la, haal hem eens tevoorschijn en doe er iets leuks mee!

Portretfoto’s van Eefje

Eefje is geen onbekende in Pijnacker-Nootdorp. Met haar opvallende verschijning zie je haar niet snel over het hoofd. We hebben elkaar jaren geleden leren kennen via Twitter. Ik zie haar niet vaak maar we hebben wel regelmatig contact via social media. Weet je nog dat ik in mijn vorige studio die grote rode stoel had? Die had ik van haar gekregen!

Toen ik Eefje hoorde vertellen dat ze haar kenmerkende dreadlocks moest laten afknippen en voor dit nieuwe kapsel had gekozen, wist ik het zeker: ik moest haar fotograferen.

Dit kapsel past zo goed bij haar, stoer hè!

Wie is A. Huizer?

Wie is A. Huizer? Beter gezegd: wie is de man op deze foto? Met deze vraag kan ik je hulp gebruiken.

Het zit nl. zo: mijn ouders hebben een foto gevonden waar achterop staat: A. Huizer en SW 7259/17314 A. Deze foto bleek in een lijst te zitten achter een geschilderd familiewapen. Het familiewapen is door mijn grootvader geschilderd in 1959, een paar jaar voor zijn overlijden. Mijn ouders weten niet beter dan dat het schilderijtje van mijn oma’s familiewapen altijd in die lijst heeft gezeten. Dus hoe komt daar een portretfoto in van iemand die niemand binnen de familie kent?

Welk mysterie zit hierachter? Kende mijn grootmoeder of grootvader deze man? Heeft een van hen de foto in de lijst gestopt? Heeft de lijstenmaker de foto per ongeluk in de lijst gestopt. Heeft de familie van A. Huizer ooit per ongeluk een foto van mijn grootvader gekregen?

Een aanknopingspunt is de lijst: deze komt van F.H. Smit, vergulder en encadreur uit Haarlem, alleen blijkt dat deze lijstenmaker en kunsthandelaar is overleden in 1937. Mijn grootouders woonden in Rotterdam en Den Haag dus waarom zou mijn grootvader iets laten inlijsten in Haarlem? Zou mijn grootvader de lijst met deze foto ergens op de kop hebben getikt en hebben gebruik voor het familiewapen?

Zou mijn grootmoeder ooit iets met deze foto gedaan hebben? Ze werkte – voordat ze trouwde in 1935 – bij een fotograaf en heeft er ook ontwikkeld en afgedrukt (het zit in de genen). Alleen is het handschrift achterop niet van mijn grootmoeder of grootvader.

Wie is A. Huizer? We zouden deze foto graag aan de familie willen geven.

Dan start je met googelen naar A. Huizer maar ja, het is een redelijk vaak voorkomende naam. Dus zonder voornaam en een datum is het zoeken naar een speld in een hooiberg. Help jij me de familie van deze man vinden? Weet je meer, herken je de man in dit portret, zegt de code achterop je iets, ken je een familie Huizer of heb je een tip? Stuur me dan een mailtje of whatsappje.

Fotoshoot met Annemiek in het Bacinol in Delft

We kennen elkaar al best lang dus toen ik de kans kreeg voor een fotoshoot met Annemiek in het Bacinol in Delft, zei ik geen nee. Annemiek van Pol Ontwerpt is grafisch ontwerper en ze maakt echt mooie dingen. Ze heeft ook mijn huisstijl ontworpen en ik ben er ontzettend blij mee! Haar ontwerpen geven jouw bedrijf een unieke en herkenbare visuele identiteit. Wanneer je met Annemiek in zee gaat, heb je een grafisch ontwerper gekozen die heel goed aanvoelt wat bij jou past, met je meedenkt en je een hoop zorgen op het gebied van drukwerk uit handen neemt.

Annemiek werkt in het Bacinol in Delft. Dit prachtige pand, waar ooit een glas-in-lood fabriek in zat, ligt mooi aan de Kolk tegen het centrum van Delft aan. We hebben binnen een paar mooie hoekjes uitgezocht om Annemiek te fotograferen. De laatste foto hebben we gemaakt in Huszàr, het café dat ook in het pand zit.

Werk jij ook op een bijzondere locatie of ken je een mooi pand waar je wel gefotografeerd wilt worden? Stuur me een berichtje of een mailtje, dan spreken we af voor een fotoshoot of ik geef je meer informatie. Tot gauw!

Rotterdamse portretfoto’s met Thérèse

Vorige maand heb ik Rotterdamse portretfoto’s met Thérèse gemaakt, langs de water tussen de Maasbruggen. Als geboren en getogen Rotterdamse kon ik de kans om er portretfoto’s te maken niet laten liggen. Thérèse was al eens bij me in de studio geweest en was toe aan een nieuwe set portretfoto’s. Nu ze voor de gemeente Rotterdam werkt, vonden we het mooi om haar te fotograferen op deze wel heel fotogenieke plek in de stad.

We hadden geluk dat het weer meezat op de dag dat we hadden afgesproken, het was droog en het zonnetje was ook een beetje te zien. Met een briesje door haar haar

Ook van jou kan ik portretfoto’s op een mooie locatie maken, of in de studio;-) Stuur me een berichtje of mailtje voor een afspraak of meer informatie.

Portretfoto’s van Petra Smoes

Afgelopen voorjaar mocht ik de nieuwe portretfoto’s van Petra Smoes maken. Petra kwam via via bij me voor een fotoshoot. Ze wilde graag nieuwe foto’s voor gebruik in social media, voor haar cv en als redactioneel portret. De afspraak voor de fotoshoot was wat minder makkelijk in te plannen. Maar na een paar keer verzetten, lukte het uiteindelijk om op een ontspannen moment de foto’s te maken. We kozen ervoor om de foto’s in de studio te maken, met een neutrale achtergrond. Het klinkt simpel maar het geeft altijd zulke mooie resultaten. Kijk maar:

Kan ik voor jou ook een nieuwe set portretfoto’s of profielfoto’s maken? Neem dan contact met me op!

Eindelijk weer Verbeelding

Hoera, eindelijk weer Verbeelding! Dit jaar gaat het er toch echt van komen: De Verbeelding. In het weekend van 25 en 26 september is op tal van locaties het werk te zijn van zo’n zeventig kunstenaars. En ik ben erbij!

Vorig jaar heb ik na de eerste lockdown portretfoto’s gemaakt van mensen die ik normaal gesproken vaak zie, en wat toen ineens niet meer kon: familie, collega’s, teamgenoten, boekenclubvriendinnen etc. We kunnen het ons nu bijna niet meer voorstellen dat we anderhalf jaar geleden bijna van de een op de andere dag thuis zaten en bijna niemand meer zagen. Daarom wilde ik laten zien hoeveel mensen je normaal gesproken ziet.

Kom je ook kijken? Ik exposeer met nog twee kunstenaars. Dus behalve portretfoto’s kun je ook schilderijen en papierreliëfs bekijken. Je vindt me op 25 en 26 september in de kerk in Delfgauw aan de Zuideindseweg 7. De hele kunstroute vind je op de website van De Verbeelding.

De Verbeelding 2021

Geen gedoe

Geen gedoe

Het hoeft helemaal geen gedoe te zijn, nieuwe portretfoto’s laten maken. Om te beginnen ben je natuurlijk van harte welkom mijn studio in Leidschendam, op het randje van Den Haag. Dan halen we een lekkere kop koffie bij het café in Sector V en gaan we aan de slag. Maar ik kan ook naar je toekomen, naar je (thuis-) werkplek of je kantoor. Ik kan je nieuwe portretfoto’s met bestaand licht of in een studiosetting met neutrale achtergrond en flitslampen. Gewoon wat jij prettig vindt!

Ik ook meerdere personen achter elkaar fotograferen. Dan heb je een mooie serie portretten van je team of al collega’s voor jullie website.

Zie je dit wel zitten of wil je meer informatie? Neem dat contact met me op en we bespreken je wensen.

lockdown portretten

lockdown portretten

In maart kwam ik op het idee om lockdown portretten te maken. Terwijl ik in een Zoom borrel met teamgenoten zat, besloot ik portretten te maken van mensen die ik toen niet mocht zien maar die ik – onder normale omstandigheden – wel vaak zie. Ik realiseerde me ineens hoeveel mensen ik eigenlijk regelmatig zie en dat dit toen ineens niet meer kon. Het was ook met de expositie van de Pijnackerse kunstroute De Verbeelding in het achterhoofd. Meestal maak ik hiervoor iets wat totaal buiten mijn comfortzone ligt: landschappen, stillevens etc. Dit jaar moest het een serie worden van lockdown portretten.

Gelukkig heeft het maken van deze serie portretten me aan de gang heeft gehouden. Opdrachten stroomden – zeg maar – niet echt binnen tussen maart en juli. Want fotograferen is voor mij meer dan alleen werk. Ik word onrustig als ik een tijdje niet heb gefotografeerd, dan móét ik weer. Daarnaast was het natuurlijk ontzettend fijn om iedereen weer te zien : familie, hockeyteam, boekenclub, vriendinnen, buren van het bedrijfsverzamelgebouw waar ik mijn studio heb. En om iedereen even 1 op 1 te kunnen ontmoeten, bij hen thuis. En dat ik eigenlijk best wel dankbaar ben voor al deze contacten.

Even leek het erop dat gewoon De Verbeelding door zou gaan. Ik zou met nog twee kunstenaars op een mooie locatie, de kerk in Delfgauw, exposeren. Weliswaar alles op 1,5 meter met looproutes, handdesinfectie en desnoods gezichtsmaskers. Maar de organisatie besloot om dit jaar te cancelen. Begrijpelijk maar ook jammer. Daarom was ik blij dat ik kon aanhaken bij de open dag van Sector V. Zo kon ik toch alle lockdown portretten exposeren en iedereen die nog nooit in mijn studio was geweest, laten zien waar ik werk.

Wil je alle portretten zien, die ik heb gemaakt? Check dan regelmatig mijn social media. Ik ga ze er met enige regelmaat posten. Volg je me nog niet? Dan wordt het tijd dat je me op Instagram en LinkedIn opzoekt;-)

Bekijk ook even mijn portfolio en als je denkt, zo’n portretfoto wil ik ook… Neem dan contact met me op!

Open Huis bij Sector V

Op 26 september hebben we Open Huis bij Sector V. “Hee, had je dan niet De Verbeelding?”, hoor ik je denken. Dat klopt, maar dat is afgelast. In hetzelfde weekend is ook Open Huis in Sector V dus ik ben blij dat ik dan kan exposeren. Ik had nl. voor De Verbeelding een serie portretten gemaakt van mensen die ik tijdens de lockdown niet kon zien: ouders, teamgenoten, boekenclub-vriendinnen etc. Gelukkig mogen we weer bij elkaar op bezoek en mogen we weer sporten dus zie ik iedereen weer.

Met mijn studio zit ik inmiddels al ruim 3 jaar in Sector V en het bevalt me prima. In dit bedrijfsverzamelgebouw zit een mooie mix van creatieve ondernemers, gezondheidszorg, ict en start-ups. Een fijn gemengd gezelschap en met een café bij de ingang voor koffie en lekkere lunches is het een ideale werkplek.

Het Open Huis is op 26 september van 12.30 – 15.00 uur. Je kunt een keur van bedrijven bezoeken, mini-workshops of -coachsessies volgen. Het café is open voor een gezellig hapje en drankje. Uiteraard zijn de looproutes corona-proof! Je vindt alle info op de website van Sector V.

Wil je langskomen maar kun je niet op de 26e? Bel, app of mail me en we maken een afspraak zodat je toch de portretfoto’s kan bekijken.

Sector V vind je aan de Vlietweg 14/15, 2266 KA Leidschendam

Open Huis bij Sector V