Zoals elk jaar doe ik mee met onze lokale kunstroute De Verbeelding en dit keer heb ik gekozen om iets te maken met Slow Photography. Fotograferen op 120 rolfilm met een antieke camera, een Yashica 2 oogreflex… dat heeft tijd nodig. Om te beginnen heb ik boeketten gefotografeerd dus kon ik alleen fotograferen als ik er eentje in huis heb, niet altijd dus;-) Het fotograferen zelf is wat het slow photography maakt. In de camera zit geen lichtmeter dus je begint met lichtmeten en de camera instellen. Dan scherpstellen: ook met de hand. De film doordraaien en op het ontspanknopje drukken. Per boeket maak ik 2 of 3 opnames dus en er gaan 12 opnames op 1 film. Dus wachten tot de volgende keer dat ik weer bloemen in huis heb.

Wanneer de film vol is, duurt het ook nog even voordat ik de foto’s kan zien. Eerst de film laten ontwikkelen. Gelukkig kan dat nog altijd bij een groot warenhuis dat ook in ons dorp een filiaal heeft. Je moet er alleen wel even op wachten: 5 – 7 werkdagen. Dan kan ik eindelijk zien of de foto’s, die ik soms weken ervoor gemaakt heb, zijn gelukt. De ontwikkelde film scan ik in en verwijder ik eventuele stofjes. De prints kan ik gelukkig wel online bestellen en die zijn snel klaar. Het ligt er een beetje aan waar ik ze bestel. Soms kan ik ze dezelfde dag al ophalen.

Deze serie hing tijdens De Verbeelding in de Ontmoetingskerk, samen met wat portretfoto’s, dat dan weer wel.

En de camera waarmee ik deze foto’s heb gemaakt: mijn Yashica Mat, een erfstuk. Mijn babyfoto’s zijn er mee gemaakt en nu gebruik ik hem zelf af en toe voor vrij werk.

Analoge fotografie bestaat nog volop. Talloze (hobby-) fotografen werken op film. Instax camera’s zijn populair onder jongeren. Een aantal vaklabs maakt nog altijd handafdrukken vanaf film. Dus heb je nog een analoge camera liggen, ergens op zolder of achterin een la, haal hem eens tevoorschijn en doe er iets leuks mee!